Wednesday, July 28, 2010

Sneak At My Current Sewing Project :P

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

Intip sketttt....ini baju kurung my doter...baru siap sikit..x buat finishing lagi..button x letak lagi kat leher..tgn pon x jahit lagi...tunggu yeee.......nanti dah siap I masukkan lagi the photos...

Saturday, July 24, 2010

Kain Pasang

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM



iNi aNtArA kAIn YaNg sEmPat DiReMbAt UntUk Di jAhIt sEbAgAi BaJu rAyA..
nAk JaDi bAjU aPA pOn TaK TaU LaGi...BeLi KaT NaGoYa..MuRaH jEK..jAdIlAh KaN tUkAnG jAHIt aMaTuR mAnA bOlEH gUna KaiN mAhai2...X jAdI bAhYa....
jAdI aTaU TiDaK bAjU RaYa Niih....TuNGgU........


Friday, July 23, 2010

cROCHET wAKA -wAKA hAT

BISMILLAHNIRRAHMANIRRAHIM


tHIS iS cROCHET wAKA wAKA hAT
heheh..sempena demam boLA yg baru berlalu. This crochet waka hat is for my friend's doter..her besday is on 27th Julai 2010. Happy birthday Dear Nurul Aini Hayati... and not to forget the yellow beannie is for her brother Muhammad Amirul. Ok! hope both of you like it...

Thursday, July 22, 2010

Hari -hari mcm nih...

Bismillahhirrahmannirrahim..

Hari-hari travel ..hantar anak-anak dari Kangar ke Ayer Hitam Kedah . Then patah balik mai Kuala Perlis to our office. At once mmg penah rasa penattt...but now..we are used to it. On the way balik tu mcm2 karenah budak2. Most of the time they love to sing along...(they..including abahhh..) :P

video

Tuesday, July 20, 2010

Colour Pencil Holder

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM
Asalamualaikum..
hari nih nak share colour pencil holder i made it yesterday..
kemarin I cuti sebenarnya...demam..jangkit dari anak2lah nie...tapi sempat jugak buat satu projek jait menjahit..kiki..

inilah rupa colour pencil my doter..

kaler dia syik hilang kat sekolah..almost every month kena beli yg baru..mana tahan dik..bapak cheq bukan cop duit...hehehe...tu I tambat..kaler tu kat holder..kalai neh kalau hilang lagi x taulah apa lagi nak ckp....

holder boleh digulung dan dilekatkan dengan pelekat velcro..I tanggalkan dari kasut lama anak I..heheh..sebetulnya bubuh reben baru cantik..tapi budak2 nih bukannya tau nak ikat reben...



gulung camnehlah...


ini rupa dia secara keseluruhan...ok dak?..okler kan...tgklah sapa yg buat..kwang kwang kwang..
mcm pasaraya Kawang plak..ahaks...




Thursday, July 15, 2010

Crochet Cell Phone Case - Part Two



Bismillahhirrahmannirrahim..

This crochet cell phone case part two..ini tang bahagian penutup dan touch up dia la...ok!

Crochet Cell Phone Case Pouch- Part One

I refer this youtube upload by teresa..this is part one..Ok! try yer...senang aja..

cell phone case

Bismillahhhirrahmanirrahim..Assalamualaikum..
this is my first trial to make cell phone case ..i refer this blog here
my fisrt time evaaaa....x penah lagi buat nih..
ini first time...oklah lah kan for the first trial..ada senget2 sikit...
close up sikit mungeeee dia...
ecehhcehhh...

ini rupa dia before touch up kat tepi2 tu..which one uolss prefer yg ada touch up kat tepi2 tu ka yg x dak..? think think think...

Tuesday, July 13, 2010

Crochet baby hat and shoe for my new born nephew..

Bismillahhhirrahmanirrahim..Assalamualaikum..Today nak share my crochet again..nih hat untuk my new born nephew..muhammad ikhtiar rizki..dia x cukup bulan , masa beranak retu 1.8kg aja..but Alhamdulillah he manage to survive. Now he's 2.3kg already...


ada sedikit kecacatan pada crochet hat ini...yalah kan kalut2 nak siapkan..ambik masa satu jam buat crochet hat and shoes ni..x plan nak balik kampung..tetiba aja kan..x pa nanti mama anne buat lagi ok..baru punya...kaler biru pulak..ok!

ini rupa kasutnya..ok itu aja, nak balik dah nie..reni busy nak siapkan statment..but still manage tu update my blog..ahaks...

Monday, July 12, 2010

Balik Kampong..yeay..balik kampong...

Bismillahhirrahmanirrahim..Asslamulaikum..
Apa khabar semua...this week I feel really best..enjoy..syiok semua ada...
sempena cuti israk makraj..baru2 nih we went to my kampung...Kampung padang sanai kuala Nerang Kedah...Kap kun Kap lah...dekat dah dengan siam...heheh
macam2 dapat makan...antaranya:-

Doroyan kampung...makan bnyk mana pon badan x panas sgt..kalau derian kawen alamat jenuhlah rasa nak demam..
but we have some petua lama kalau x mau bg badan panas..cuba amalkan minum air yang dimasukkan ke dalam pangsa buah tu..cubalah..x salah pojn kalau mencuba kan...Ingat masa kecik2 dulu..ayah selalu bawak balik doroyan..I and my younger brother memang hantu doroyan...satu guni tu kami hantam dua org aja..sekali harung pulak tu...agaknya sebab tu lah badan kami lasak...payah nak demam kalau mkn doroyan...anak i yg sulung dah serik dah mkn doroyan..dia takut demam...my hubby x leh mkn doroyan bnyk2..dia gaduh nak migrain..now only left me and my younger daughter....

ada..cempedak goreng jugak..wink wink wink...

cempedak goreng in the making...



pulun adik jgn x pulun...dia pandai mkn doroyan..kemaih aja..mkn hbs..tinggai biji aja...x dak serpih2 isi melekat..semua dia sapu lincin..bagus2..

boyfriend I, Adik dan pak ndak sedang tekun menjamu selera..



adik...tera sakit2 gigi pon pulun jugak....
Alahamdullillah..tercapai jugak hasrat nak pekena durian..ekcelli ada jugak petai..tapi x dan nak snap gambar..my boyfriend bakaq camtu aja mkn ngan gulai ketam dan ikan jenahak bakaq...perghhhh....mmg mantopppp....






Friday, July 9, 2010

Puding kek karamel

Bismillahhirrahmannirrahim..Assalamualaikum...
Semalam ada request from my sister in law..she want to eat cake..I said my mixer rosak...x larat nak pukul dengan whisk kalau nak buat kek...
But I said I can make cake yg x payah pukul bnyk2...heheh..so I google dlm internet and found this resepi from Nina aka SLK...dia ambil dari yani MYR..

aduh terliuq bangett sih....
sedap sangetttt...
bukan kerana I yg made it..
but memang org yg bg resepi tu pandai buat ukuran..memang menjadi..

bahan2nya adalah..

Untuk karamel:

1. 60gram gula

2. 1 sudu besar air

3. Dua sudu besar air

Untuk puding

1. 500ml susu segar( i x dak so ganti ngan fresh cream)

2. 70 gram gula dan sedikit esen vanila

3. 4 biji telur

untuk kek span

1. 70 gram tepung gandum

2. 2 biji telur

3. 60 gram gula halus

4. 20 gram mentega dicairkan

cara2nya adalah..panaskan oven 170 darjah . sapu loyang dengan mentega lembut dan ketepikan.

sediakan karamel: masukkan gula dan secamca air dan masak hingga perang kekuningan..setelah lebih kurang ada bau2 hangit tu..masukkan 2 camca air suam dan tutup api.kemudian masukkan ke dalam loyang...semasa ia masih panas2..

sediakan puding: panaskan susu segar dengan gula..hingga gula hbs pecah dan sebati dengan susu..kemudian padamkan api..dalam bekas yang lain pukul telur secara perlahan..dan masukkan susu tadi secara perlahan sambil dia kacau ke dalam telur. setelah itu tuangkan kedalam loyang...

sediakan kek span:masukkan semua bahan2 kecuali mentega caiR ke dalam blender..kemudian blend sehingga kembang dan berwarna putih...setelah itu ,masukkan mentega dan kacau sehingga sebati...setelah itu tuangkan ke dalam loyang...bakar selama 40 minit. letakkan sedikit air suam di dalam dulang oven...so selamat mencuba... :)

ACHTUNGGGGG!!!!!!!!!!!! Bos wa masuk TV wa cakap luuuu...

Bismillahhirrahmanirrahim..
Assalamulaikum...
Awat????..x percaya ka?...well believe it kata pelakon superboy dalam rancangan Ripleys believe it or not...heheh

hensem jugak boss wa no...boss wa dilantik jadi pengurus Pasukan Bola Sepak Negeri Perlis..Memandangkan prestasi merudum pemain Perlis maka..pihak pengurusan memutusakan untuk menggantikan pengurus yg lama dengan my boss...so wish you luck boss...bukan org lain nih..abg wa jugak...see .........same father's name....kuikuikui...




crochet Darling toddler hat

Assalamualaikum...Bismillahhirrahmanirrahim..
It has been long time i'm not making any entry for my blog....Very....very...busy...
so today we start with Crochet Darling toddler Hat.. I manage to complete this hat last night...I look at the sample from youtube upload by..Teressa.. Thanks a lot for the Idea...kali nih x sempat nak tempek watermark dah...dah x saboooo....nak publish....hahahaha..

Kak long with her Hat..
sudah gumuks ini budak...
heheh..x pa..yg penting sehat..kann...
Adik also with her Hat..
always want to wear my necklace..Zhulian aja tu...hihihi..
kalau suruh senyum..dia kerenyeh x sangga...


Ini lah dia rupa...crochet toddler hat tuu...
one day I nak buat tutorial about this mungeeee...crochet..
one day OK!...soon my dear...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anniversary ticker

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

halwa telinga

Followers