Monday, November 1, 2010

Kek Gula Hangus

Bismillahhirrahminrrahim
Asalamualaikum dan salam sejahtera
Semalam ada buat kek Gula Hangus aka Kek Sarang Semut

dulu penah buat dah sekali tapi x menjadi, sebab x perap..kali nih perap lama 4 jam..hehe
dan hasilnya sungguh membanggakan..ahaks..puji diri sendiri ko...

Ini versi belum potong, ish terliuqnya..tapi nak bawak p makan ramai2 malm ni kat rumah ipar...kalau dah start mkn memang x leh stop..huhuhu..hantu kek lagu tu lahh..
ambik resepi dari sini

Bahan-bahan ( 6 orang )
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega

Cara-cara
Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

Uploaded with ImageShack.us

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anniversary ticker

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

halwa telinga

Followers