Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum dan Salam sejahtera
Kemarin duk jalan-jalan blog masakan rasa excited pulak tgk Hana buat roti Jala kat sini
Tapi versi Hana punya cantik jek..yg I punya kaler dia pucat....huhuhu...tak ada pewarna..tak pa..lain kali kita buat lain na..hehe....
RESEPI ROTI JALA
source : hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
Uploaded with ImageShack.us
source : hanamemories@blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air@ susu segar@santan cair
- 1 biji telur
- 1 sk garam
- pewarna kuning (I tak der so tak letak)
- Blend semua bahan sebati. Pastikan tiada tepung yang berketul2 yang boleh membuatkan acuan tersumbat.
- Panaskan kuali dan lengserkan sedikit minyak.
- Cedukkan adunan dan masukkan ke dalam acuan dan tebarkan di atas kuali.
- Biarkan seminit hingga roti jala masak. Angkat dan lipat@gulung ikut suka.
Untuk Sambal tumis bilis tu
Sumber :mfz3108.blogspot.com
- 12 Tangkai cili kering (direbus sekejap dan diramas untuk dibuang biji2nya *
- sedikit belacan (dalam 1")*
- bawang merah 4 ulas*
- sejemput ikan bilis (dibersih dan ditoskan)*
- 2 cawan air *
- secamca kecil garam
- secamca kecil gula
- Semangkuk kecil ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
- sedikit air asam jawa
- 5 sudu besar minyak masak
cara-caranya adalah
- Blendkan bahan yang bertanda bintang hingga lumat
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak
- Setelah minyak panas masukkan bahan yang telah diblend bersama air perahan asam jawa
- Selepas 10 minit masukkan ikan bilis , garam dan gula.
- Biarkan sekejap setelah kelihatan agak berminyak boleh ditutup api dan dihidangkan bersama roti jala tadi.
No comments:
Post a Comment