Wednesday, February 24, 2010

tiramisu

Salam semua apa habaq..semalam Cheq An dah cuba masukkan n3 nih, tapi tak tau tang mana silapnya..p keluaq gambaq lain...besalah kan..baru belajaq...Ok nih kek yang anak dara Cheq An mintak retu..Tiramisu Kek...Resepi kek nih, Cheq An godek2 dalam Blog Kak Hana yang sgt rajin tu..senang ja cara nak buat dia...

Resepi Sponge Cake
Bahan-bahan
  • 150g tepong super fine (Cheq An x dak stok tepung nih, so ganti dgn tepung kek)
  • 150g gula kastor(Cheq An pakai Gula halus)
  • 5 biji telor gred A
  • 1 sudu besar ovalette
  • 80ml air
  • 80ml minyak / mentega cair
  • 1 sudu teh serbuk penaik
Cara-cara
  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air.pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.
Resepi Tiramisu
Bahan-bahan
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek-Cheq An gune sponge kek di atas
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream(yg nih x dak stok jugak, so pakai susu cair)
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
Cara-cara
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream.
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
  4. Potong kek pada 2 bahagian.
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek.
  6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek.
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anniversary ticker

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

halwa telinga

Followers