Salam today I'm going to serve our last night punya menu...sila menjamu mata yer...heheh... this recipe I also use to bakar chicken and meat. This is the recipe:-
(For 10 ekor ikan termenung)
* Lemongrass 3 batang
* Cili Kering 6 tangkai
* Bawang besar 3 biji
* 1/2 Cawan air for blend
* 4 Camca besar sos tomato
* 1 camca besar susu pekat
* 1 Camca kecil Jintan Manis
* Garam dan gula secukup Rasa
* 1/4 Cawan oil for tumis
Cara2nya:-
1. Sediakan Ikannya terlebih dahulu..disiang, di basuh dan toskan.
2. blendkan lemongrass, cili kering, bawang besar and jintan manis.
3. Tumiskan bahan yg telah di blend tadi..agak2 kuning dan naik minyak bolehlah dimasukkan sos cili, susu, gula dan garam..
4. Apabila ia mulai memekat bolehlah ditutup apinya..
5. Apabila campuran tadi mulai suam..bolehlah dimasukkan ikan yg hendak dibakar tadi dan gaul sebati.
6. Now bolehlah dibakar di atas bara api...Ok...jika menggunakan chicken or meat..apabila kuah tadi mulai memekat kita masukkan ayam dan meat agak2 aja ya..jgn sampai masak terus. separuh masak.
7. Kemudian chicken or meat kemudiannya diangkat dan dibakar.
8. Cara ini to ensure our chicken and meat masak cepat dan x keras di dalam..ok!
No comments:
Post a Comment