Thursday, May 27, 2010

Yong Tau Foo Double Trouble


Salam semua..
.haaa..jgn ingat search dengan Wing saja leh buat trouble cheq pon buleh tau..
.last night we kinda teringin of something that not to heavy such as nasik or mee.
I teringin pasembor..my hubby teringin Yong tau foo. So I came out this idea how abaout we mix it together..hahaha...so this is what happen when those two mixed together2....

ni lah rupanya pasembor double troble cheq..
sedap ka x sedap ka boyfriend cheq dia main hantam saja
janji buat sendiri..
he's the reason why i like to cook..never ever stop to try my dishes sedap ka x sedap ka tetap sapu licin..

dlm fridge x dak bnyk bahan ada ini aja..so layann..


kangkung pon ada dua ikat aja...huhuhu


yang nih I punya feveret..timun dan sengkuang..

nih kuah dia..ada seseiapa nak resepi ..? anyone?..anyone..?..no one...
x pa..x mau pon nak boh jugak..

bahan2nya adalah:-

1. 12 tangkai cili kering di goreng dgn sedikit minyak..
2. kalau org utara panggil lenga....bahasa buku dia apa dia x tau..bahasa inggeris dia sesame seed
(lenga nih kena goreng dgn minyak yg minima cewwahh minima tuhh..)
3. sedikit belacan
4. 1 keping gula melaka
5. garam dan gula(kalau kurang manis)
6. 4 cawan air
7. sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah

cara2nya:

1. Blendkan cabai kering dengan air yg sedikit air.
2. masukkan gula melaka dan air ke dalam kuali sehingga gula sebati.
3. masukkan cabai kering yg dah diblend, belacan, garam gula..
4. biar sehingga mendidih lepas itu masukkan air tepung jagung yg telah dibancuh dan last sekali masukkan lenga atau bijan..haaa ingat dah....simpan sedikit untuk di tabur masa dihidangkan nanti.. resepi nih cheq x ingat dah ambik mana tapi rasanya dalam myresepi..Ohh satu lagik lupa...masukkan sedikit air tepung jagung ya..untuk tujuan memekatkan sedikit kuahnya...ish ish lupa pulak dah...

2 comments:

aZuRa AhMaD said...

amboi..rajinnya masak..hehehe

Ann said...

ada org tukang perabis makanan ,tu yg rajin..hehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Anniversary ticker

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

halwa telinga

Followers