Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Ini dinner kami semalam. Gulai ketam dan nenas.
Tak taulah resepi org lain this is mother resepi I see my mother buat ginilah..
ok check it out:-
Bahan2:
4 ekor ketam yg bersaiz besaq( tolong jgn belah dua..cuma kelar 4)
4 camca besar rempah kari babas
halia seinci
minyak untuk menumis
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seulas bawang besaq
bunga cengkih , bunga lawang, buah pelaga
nenas dikupas dan dipotong dgn ketebalan seinci
cabai hidup atau cili merah
serai 2 batang
garam dan gula
minyak untuk menumis
cara2nya:-
1. Tumbuk hali, bawang merah dan bawang putih.
2. tumis bahan yg ditumbuk tadi. apabila sudah kekuningan masukkan bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelanga. kemudian masukkan rempah kari dan daun kari.
3. apa bila rempah tadi memekat, masukkan 3 cawan air.
4. kemudian masukkan ketam nanas, serai yg telah diketuk, garam + gula.
5. Apabila sudah mendidih, masukkan bawang besaq yg dibelah 4, dan cili merah yg dibelah tgh..
ok siap...
2 comments:
rajinnya masak...tapi masak sendiri lagi jimat..apalagi dari air tgn isteri...leh eratkan hubungan keluarga..
heheh..hari2 masak zura..balance masakan malam tu buat bekai esok pagi..kami p kerja gari2 bawak bekai....betui tu jimat..dan mengeratkan silaturahim..
Post a Comment