Kek nih boleh cari kek sponge kat kedai atau buat sendiri seperti yg i biasa masukkan resepi sebelum ni..i pakai asas tiramisu..so ada rasa vanila dan nescafe....sayangnya i don't have loyang yg tinggi sket..if guna loyang tinggi lagi cun...
My first trial of fondant rose...masih kekok..
ok for anyone out there yg nak resepi i bg kat sini ok!
(mcmlah ada org nak..kuikui)
Untuk Fondan
Bahan A
1. 75 gram gelatin halal punya ok!!!
2. 70ml air panas
Bahan B
1. 1 kilo gula icing sifted dulu naa.. takut berketol2..
2. 50 gram glucose..air gula yg pekat tu na..
3. dua camca besar tepung jagung
4. sebiji putih teloq
Bahan C
Sedikit tepung jagung untuk menguli
cara-caranya..:-
1. Rendam bahan A sehingga kembang selama 5 minit. Dalam mangkuk adunan masukkan bahan B ..pakai mixer pukul dengan kelajuan sehingga sebati dan lembut..
2. kemudian angkat dan canai di atas tempat yg bersih...u all agak2 sendirilah na..agak2 leh bentuklah..uli pakai tepung jagung..
3. kalau nak campur ngan apa2 kaler..ambik pewarna letakkan di tgh2 doh...kemudian uli sampai warna dia bercampur dgn messssssrraaaa...
untuk cheese frosting lak:-
1. 500gram cheese seeloknya guna jenis Phidelphia na..
2. 250gram mentega
3. 160gram gula icing
4. 1 sudu lemon jus..
cara-caranya adalah..pakai mixer putar semua sekali sampai dia smooth...
kalau nak buat basketwave kena pakai dia punya tip la....yg daun tu pon ada tip dia jugak...
nanti bila2 senang i will upload dia punya tip ok!...
1 comment:
testing..testing..zura ckp x leh nak komen so i nak test jap..
Post a Comment