Bismillahhirrahmanirrahim
Assalamulaikum dan salam sejahtera..lama tak update blog...tak sempat..anak kalut exam final..
mama depa pon kalut jugaklah..saja buat2 kalut..ahaks.
malam kemarin buat kek nih..sedap wey....x rugi buat...rasa dia sesedap nama dia.. :)
mmmm...marvelous...walaaa..
see...nampak kan..tekstur dia..gebu ya amattt... wapon ada sedikit hangit..sebab tempreture oven kan x sama..I tak sempat adjust..but the taste still good..
cuba ya..ni resepinya..
I C&P dari blog sini..banyak kek beliau yang menarik perhatian, nanti nak cuba kek lain pulak..
Bahan-bahan ( 8-inci )Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk) -x dak so i guna whipping cream
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine -guna tepung gandum jek + 1 tsp baking powder
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-Utk adunan A:
1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje
Uploaded with ImageShack.us
see...nampak kan..tekstur dia..gebu ya amattt... wapon ada sedikit hangit..sebab tempreture oven kan x sama..I tak sempat adjust..but the taste still good..
cuba ya..ni resepinya..
I C&P dari blog sini..banyak kek beliau yang menarik perhatian, nanti nak cuba kek lain pulak..
Bahan-bahan ( 8-inci )Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk) -x dak so i guna whipping cream
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine -guna tepung gandum jek + 1 tsp baking powder
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-Utk adunan A:
1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje
Uploaded with ImageShack.us
No comments:
Post a Comment